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            TO:  Participating hospitals in New Jersey 

 

     FROM:  Michael S. Zollenberg  

Director, Network Service  

 

       DATE:  August 31, 2011 

 

SUBJECT:   Inpatient Hospital Readmission Policy FAQ  
 

 

Effective September 1, 2011, Claim Payment Policy #00.01.47: Inpatient Hospital Readmission 

is being applied to all admissions that are paid on a per-case or per-admission basis. In response 

to network feedback, attached please find a Frequently Asked Questions (FAQ) document.   

To view this policy in its entirety, visit www.amerihealth.com/medpolicy and enter the policy 

number in the Search box. If you have additional questions regarding this new policy, contact 

your Hospital/Ancillary Services Coordinator. 
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Inpatient Hospital Readmission FAQ  

This collection of frequently asked questions (FAQ) was developed to answer questions about Claim 

Payment Policy #00.01.47: Inpatient Hospital Readmission. 

Q. What is the intent of the policy?  

A. The intent is to eliminate the payment of multiple case rates for a single clinical event. The policy  

is neither based on, nor intended to address, medical necessity, patient compliance, or physician/hospital 

compliance. For purposes of payment (when the policy criteria are met), AmeriHealth will treat both 

inpatient hospital admissions as a single clinical event and retract the lesser of the two payments.  

Q. Which hospitals are affected?  

A. Hospitals or a hospital within the same Health System paid per-case or per-admission for inpatient 

stays. The policy does not apply to inpatient stays paid on a per diem basis. 

Q. How are the readmission days calculated?  

A. Readmission days include the day of discharge and the following three calendar days. For example,  

if the patient is discharged on Monday and readmitted Monday, Tuesday, Wednesday, or Thursday,  

then the policy applies. But if the patient is discharged on Monday and readmitted on Friday (or any day 

thereafter), then the policy does not apply. 

Q. Does the policy apply to transfers?  

A. No, transfers are not considered readmissions. 

Q. Does the policy affect physician claims?  

A. No. 

Q. Will the policy be applied if the patient is non-compliant or leaves against medical 

advice?  

A. Yes. The policy addresses payment and not coverage for services under the terms of a member’s health 

plan. The readmission of a patient who left against medical advice and for a condition directly related to 

the original admission would be considered part of the same clinical event. 
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Inpatient Hospital Readmission FAQ (continued) 

Q. Which criteria will be used to determine if the admission and readmission are directly 

related?  

A. The audit criteria that will be used to identify potential claims for additional review includes, but is not 

limited to, the following: 

 readmission with the same Major Diagnostic Category as the previous inpatient admission; 

 readmission with a post-operative infection or complication diagnosis. 

In addition, AmeriHealth shall review other clinical information (e.g., authorization information, medical 

records) to determine if the Inpatient Hospital Readmission policy is applicable. 

Q. How will the policy be applied (e.g., denied claim, retracted)?  

A. The policy will be enforced through a retrospective claim audit.  

Q. If a claim is retracted, is the patient liable for copayment, deductible, or coinsurance 

amounts associated with the retracted claim?  

A.  No. For purposes of payment (when the policy criteria are met), AmeriHealth will treat both inpatient 

hospital admissions as a single clinical event and retract the lesser of the two payments. The copayment, 

deductible, or coinsurance amounts for which the member is responsible should only apply to the claim 

that is not retracted. 

Q. Will the hospital have the opportunity to appeal?    

A. Yes. As set forth in the Hospital Manual for Participating Hospitals, Ancillary Facilities, and 

Ancillary Providers, the standard facility provider audit two-level review process will be available for 

dispute resolution. Notice will be given prior to any retrospective payment retraction. 

Q. Will the hospital be compensated if the combined admission qualifies for outlier 

payment? 

A. In the event the combined claim would trigger an outlier payment, the allowed amount for the paid 

admission will include any applicable outlier payment. 

 


